Oplever du, at din lækre nye og nøje udvalgte hudpleje ikke efterlader dig med strålende og veltilpas hud, men i stedet hud, som pludselig opfører sig som en teenagehud på den onde måde? Så fortvivl ikke, der er både udsigt til fin hud igen og en rigtig god forklaring bag, som vores forsker Sidsel har skrevet om herunder.

Når man begynder at arbejde med dokumenteret effektiv hudpleje i den kategori, som du finder hos MIHO, så gør det rigtig meget ved huden. Det sætter gang i din celleomsætning i huden, og aktiverne (fx fra din serum), begynder at påvirke din talgkirtler dybt nede i huden. Fænomenet kaldes også ’purging’ og sker typisk 1-3 uger efter du opstarter en ny hudplejerutine.

Når man sætter fart på hudens immunforsvar og celleomsætning, begynder huden automatisk en hovedrengøring og fornyer sig selv. Det betyder at alle de gamle ophobede hudorme og tilstopninger bliver sendt til hudoverfladen. Her venter der bakterier, som kan vokse i alt dét, der sendes til hudoverfladen, hvilket kan give bumser.

Men træk vejret dybt – det er heldigvis kun en midlertidig fase, for din hud er ved at rense sig selv i bund, så der ikke fremover er ophobet talg og døde hudceller, som kan virke som vækstmiddel for fremtidige bumser. Derfor er det irriterende nu, men tænk, at du for hver eneste udbrud er tættere på en smukkere renere hud.

Hvad kan man gøre for at mindske udbrud nu og her? 

 • Pas på med at pille i udbruddene, så du ikke tilfører bakterier til huden og flytter bakterier fra betændte bumser til områder, hvor der ‘kun’ er hudorme.  
 • Husk at vaske dine makeuppensler og svampe, så der ikke tilføres flere bakterier via dem. 
 • Brug en mild lermaske til at absorbere dét, der kommer til overfladen nu.  
 • Eksfoliér din hud 2-3 gange om ugen. 
 • Brug bumseplastre til at hjælpe huden til at hele hurtigst muligt. 
 • Sørg for at huden får masser af fugt, så den kan arbejde godt og komme igennem fasen. Vælg gerne en serum med både niacinamide og antioxidanter, som hjælper med både at styre talgproduktionen og giver huden gode byggesten til at opbygge nye sunde hudceller. 

Hos MIHO udvælger jeg som forsker meget bevidst produkter, som ikke indeholder de klassiske tilstoppende ingredienser, som du måske kender fra traditionel hudpleje. Vær derfor ikke bange for, at det er din hudpleje, der tilstopper huden og giver dig uren hud pludselig. Du er på rette vej, og din hud gør lige hvad den skal.

Men hvor længe skal du så leve med en teenage-agtig hud? Det er meget individuelt, hvordan huden reagerer, og selvfølgelig hvor meget der ligger gemt i den. Men det kan godt tage 2-4 uger, før huden er helt fornyet. Tit ses en tendens til at det er værst hos dem, der har brugt silikoneholdig makeup eller primer. Så skal huden skal arbejde lidt hårdere for at komme af med propperne i porerne, men hold fast og glæd dig til smukkere og renere hud.

Mange hilsner,
Sidsel, PhD i allergi & hud og stifter af MIHO

Gode produkter til at komme igennem en ’purging’ periode

 • Some By Mi – Clear Spot Patch, 18 stk.

  45,00 kr.

 • Some By Mi – Super Matcha Pore Clean Clay Mask, 100g

  185,00 kr.

 • Neogen – Bio-peel Gauze Peeling Lemon, 30 stk.

  225,00 kr.

 • Jumiso – All day Vitamin Brightening & Balancing Facial Serum, 30ml

  185,00 kr.